
Na UMK powstały dwa nowe kierunki studiów: ratownictwo medyczne oraz dietetyka. Studia na tych kierunkach, prowadzonych przez Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy, rozpoczną się od roku akademickiego 2007/08.
Zarówno ratownictwo medyczne, jak i dietetyka istniały dotychczas jako specjalności na kierunku „zdrowie publiczne”. Jako osobne kierunki będzie je można studiować na studiach stacjonarnych, jak i niestacjonarnych I stopnia.
Przy rekrutacji na „ratownictwo medyczne” będzie brany pod uwagę wynik z biologii i chemii (na poziomie podstawowym) uzyskany na egzaminie maturalnym, kandydaci będą musieli zdać również egzamin sprawnościowy. Kierunek ten pozwoli na zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie stosowania podstawowych i zaawansowanych czynności ratowniczych w stanach zagrożenia życia. da też kompetencje do właściwego zaplanowania i przeprowadzenia działań ratowniczych w miejscu zdarzenia przed przybyciem służb współdziałających, jak również do konstruowania planów zabezpieczeń zdarzeń masowych i katastrof. Ratownicy medyczni znajdują zatrudnienie w stacjach pogotowia ratunkowego, szpitalnych oddziałach ratunkowych, jednostkach ratowniczo-gaśniczych oraz innych formacjach ratowniczych i pomocy doraźnej.
Na „dietetykę” będzie można dostać się na podstawie wyników maturalnych z biologii i chemii (poziom podstawowy). Absolwent dietetyki jest specjalistą w zakresie racjonalnego żywienia człowieka, umiejącym wskazywać zagrożenia wynikające z niewłaściwego odżywiania się oraz określać zalecenia i diety najlepiej służące utrzymaniu zdrowia. Posiada także wiedzę i umiejętności w prowadzeniu dietetycznym pacjentów oraz w leczeniu wspomaganym dietą. Absolwent dietetyki posiada wiedzę na temat komponowania diety, natury składników pokarmowych i ich metabolizmu w organizmie oraz sposobów wykorzystania żywności w promocji zdrowia.