21 stycznia 2010 (czwartek)

O żywności funkcjonalnej w Kawiarence Naukowej w Bydgoszczy

O wykorzystaniu surowców roślinnych do produkcji żywności funkcjonalnej opowie podczas Kawiarenki Naukowej w Bydgoszczy prof. Grażyna Harasimowicz-Hermann. Spotkanie odbędzie się 21 stycznia.

Prof. Harasimowicz-Hermann opowie o żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która nie tylko zaspokaja potrzeby odżywcze organizmu, ale także zapewnia dodatkowe korzyści zdrowotne - może np. poprawiać stan zdrowia, samopoczucia czy zmniejszać ryzyko chorób. 

Żywnością funkcjonalną może być zarówno żywność tradycyjna, jak i żywność, w której zmodyfikowano np. zawartość składnika bioaktywnego lub innych składników. Ważne, żeby żywność ta przypominała postacią pokarm kon­wencjonalny. Nie może więc być w formie tabletek czy kapsułek.

Prof. Grażyna Harasimowicz-Hermann będzie w czasie Kawiarenki Naukowej mówiła również o wpływie prawidłowego żywienia na zdrowie człowieka. Zagrożenia zdrowia związane z nieprawidłowym odżywianie mogą być efektem niedoborów zarówno ilościowych, jak i jakościowych żywności. Oprócz niedoboru energetycznego może powodować m.in. niedokrwistość, awitaminozy lub zaburzenia gospodarki tłuszczowej.

Spotkanie Kawiarenki Naukowej organizuje Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy oraz Miejski Ośrodek Kultury w Bydgoszczy. Początek o godz. 18.00 w kawiarni "Węgliszek". PAP - Nauka w Polsce


ostatnia zmiana: 2010-01-19
Komentarze
Polityka Prywatności