O wykorzystaniu surowców roślinnych do produkcji żywności funkcjonalnej opowie podczas Kawiarenki Naukowej w Bydgoszczy prof. Grażyna Harasimowicz-Hermann. Spotkanie odbędzie się 21 stycznia.
Żywnością funkcjonalną może być zarówno żywność tradycyjna, jak i żywność, w której zmodyfikowano np. zawartość składnika bioaktywnego lub innych składników. Ważne, żeby żywność ta przypominała postacią pokarm konwencjonalny. Nie może więc być w formie tabletek czy kapsułek.
Prof. Grażyna Harasimowicz-Hermann będzie w czasie Kawiarenki Naukowej mówiła również o wpływie prawidłowego żywienia na zdrowie człowieka. Zagrożenia zdrowia związane z nieprawidłowym odżywianie mogą być efektem niedoborów zarówno ilościowych, jak i jakościowych żywności. Oprócz niedoboru energetycznego może powodować m.in. niedokrwistość, awitaminozy lub zaburzenia gospodarki tłuszczowej.
Spotkanie Kawiarenki Naukowej organizuje Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy oraz Miejski Ośrodek Kultury w Bydgoszczy. Początek o godz. 18.00 w kawiarni "Węgliszek". PAP - Nauka w Polsce