18 marca 2010 (czwartek), godz. 18:00

Prof. Ilona Rogozińska w "Kawiarence naukowej"

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy oraz Miejski Ośrodek Kultury w Bydgoszczy zapraszają na spotkanie z cyklu „Kawiarenka Naukowa” 18 marca 2010 r. o godz. 18,00 w kawiarni „Węgliszek” z prof. dr hab. Iloną Rogozińską. Pani Profesor wygłosi wykład „Dodatki stosowane w nowoczesnej
technologii żywności”.

Nie ma zdrowia bez zdrowego pożywienia i racjonalnego żywienia, nie znajdzie się też zapewne nikt, kto by podważył tę zasadę, problem jest w tym, co uważać za pożywienie zdrowe. Ogólnie określając, przez pojęcie zdrowego pożywienia rozumiemy takie, które człowiekowi zapewnia stan pełnej, aktywności i wydajności w pracy tak fizycznej, jak i umysłowej, przy czym musi ono być dostosowane do jego wieku, płci i warunków środowiskowych.

Niestety między takim ideałem, wyrażonym teoretycznie a praktyką są ciągle duże rozbieżności, w wyniku których ludzkość ponosi ogromne straty w postaci przede wszystkim upośledzenia organizmu. Organizm człowieka musi otrzymać w pokarmie wszystkie potrzebne składniki żywnościowe, które służą bezpośrednio podtrzymywaniu życia i jednocześnie usprawniają proces przyswajania pokarmów.

Producenci żywności spełniając wymagania rynku (konsumentów) poszukują coraz to nowych metod, w tym i składników produkcyjnych, których dodanie w toku procesu technologicznego może przyczynić się do podniesienia jakości produktu, zwiększenia trwałości oraz walorów sensorycznych (smak, zapach, barwa, konsystencja). Osiągnięciu tego celu pomocne są w dużym stopniu, dodatki, które pełnią w procesie wytwarzania oraz w samym produkcie określone funkcje technologiczne.

Miejsce: Kawiarnia "Węgliszek", ul. Batorego 1
Start: 18 marca, godz. 18.00


ostatnia zmiana: 2010-03-15
Komentarze
Polityka Prywatności