Prof. Jarosław Dumanowski i grupa "Kuchenne rekonstrukcje" z Wydziału Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika przygotowali wykłady i degustacje podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków, który w dniach 9-10 kwietnia odbędzie się w Centrum Targowym Park przy Szosie Bydgoskiej 3 (przy okazji Targów Wypoczynek 2016).
W trakcie festiwalu naukowcy zapraszają na degustacje, pokazy kulinarne, konkursy i opowieści o dawnej kuchni. Kucharze i miłośnicy kuchni przygotują dania wzorowane na średniowiecznych przepisach, opowiedzą o ich historii i spróbują przywrócić utracony smak przeszłości. Prezydent Torunia i Rektor UMK wspólnie przygotują obiad prezydencko-rektorski, o swojej pracy na zamku w Malborku opowie słynny kucharz Bogdan Gałązka, który przygotuje również przysmaki nawiązujące do wzorców krzyżackich. O swoich doświadczeniach z odtwarzaniem dawnej kuchni jako elementu pracy muzeum opowie Maciej Nowicki z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W ramach Toruńskiego Festiwalu Smaku odbywa się konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Konkurs polega na odtworzeniu dań związanych z kuchnią krzyżacką, w oparciu o przepisy historyczne. Receptury na historyczne dania pochodzą z czasów krzyżackich, z XIII i XV wieku. Uczestnikami konkursu mogą być szefowie kuchni i kucharze zainteresowani kuchnią historyczną i regionalną. Każdy uczestnik może wystawić maksymalnie trzyosobowy zespół. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać zgłoszenie na adres aklesta.nawrocka@gmail.com oraz przygotować potrawę konkursową w oparciu o opracowany przez organizatorów wybór historycznych przepisów kulinarnych.