21 kwietnia 2017 (piątek)

CHIŃSKIE OTWARCIE FESTIWALU

Spotkanie z kulturą Chin zainauguruje w piątek 21 kwietnia 17. edycję Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Początek wydarzenia o godz. 18:00 w Auli UMK.

"Podróż do Azji. Kulturalne Chiny w pigułce" i "W poszukiwaniu harmonii: tradycyjna medycyna chińska 中医" - to dwie odsłony chińskiego otwarcia tegorocznej edycji Festiwalu. Podczas pierwszej z nich publiczność będzie miała szansę zobaczyć nietuzinkowy występ wokalno-taneczny grupy studentów University of Electronic Science and Technology of China. Pokaz pozwoli nam przenieść się do krainy pełnej ciekawych dźwięków i barwnych strojów ludowych.

Druga część piątkowej inauguracji dotyczyć będzie tradycyjnej medycyny chińskiej, której przyświeca założenie, że zdrowie osiągnąć można jedynie dzięki zachowaniu balansu pomiędzy Yin i Yang - siłami, które rządzą światem. Festiwalowy wykład z elementami pokazu będzie traktował o metodach zwalczania chorób, w tym leczeniu akupunkturą. Spotkanie z przedstawicielką Beijing Open University będzie okazją, by - zgodnie z chińską tradycją - spojrzeć na człowieka holistycznie, w połączeniu z wszystkimi aspektami jego życia.

Dodatkową atrakcją imprezy otwarcia będzie pokaz ceremonii parzenia herbaty w wykonaniu gości z Chin. Więcej tajników chińskiej kuchni będzie natomiast można poznać podczas imprezy towarzyszącej "Chiny na talerzu", która 21 kwietnia o godz. 9:00 rozpocznie się w Auli UMK. Podczas pokazu połączonego z degustacją grupa studentów z Beijing Union University zaprezentuje dania kuchni chińskiej, która - ze względu na wielowiekową tradycję - uznawana jest za jedną z najdoskonalszych i najzdrowszych kuchni świata.

Obie imprezy pierwszego dnia Festiwalu adresowane są do szerokiego grona odbiorców: dzieci ze szkoły podstawowej, młodzieży z gimnazjum, młodzieży z liceum, dorosłych i seniorów. Wstęp jest wolny (bez zapisów i wejściówek).

Program i informacje o zapisach

Szczegółowe informacje o Festiwalu są dostępne na stronie festiwal.torun.pl


opublikowano: 2017-04-20
Komentarze
Polityka Prywatności