24-28.04.2017

MIĘDZYNARODOWA EDUKACJA GASTRONOMICZNA

Seminaria, wykłady, pokazy i degustacje związane z przekazywaniem wiedzy o historii, kulturze i tradycjach wyżywienia złożą się na Europejski Tydzień Edukacji Gastronomicznej (24-28 kwietnia w Toruniu). W organizację wydarzenia zaangażowani są pracownicy Wydziału Nauk Historycznych UMK: dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK i prof. dr hab. Daniel Makowiecki.

Impreza pod nazwą Szkoły Wiosennej EFES odbywa się w ramach projektu European Food Education Season (EFES), którego instytucją koordynującą jest Ville de Tours, a partnerami są: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytet François Rabelais w Tours (Francja), Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia (Francja), Centre de Formation Apprentis w Tours (Francja) i Amerykańska Akademia Kulinarna w Braşovie (Rumunia). Projekt jest finansowany przez Program ERASMUS+.

Celem przedsięwzięcia jest przypomnienie i podtrzymanie tradycji kulinarnych Francji (zwłaszcza regionu Turyngii), a także Rumunii i Polski. W trakcie Szkoły zostanie również podjęta próba omówienia problemów i wyzwań związanych ze współczesną edukacją gastronomiczną. Adresatami imprezy są uczniowie szkół gastronomicznych (z Francji, Rumunii i Polski, czyli uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Osikowej w Toruniu oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Curie-Skłodowskiej w Grudziądzu).

Jest to druga tego typu Szkoła w ramach projektu EFES. Pierwsza odbyła się w ubiegłym roku w Tours, a w przyszłym roku uczestnicy pojadą do Brasov w Rumunii. W tym roku przypomniane zostaną przepisy z ryb słodkowodnych, zwłaszcza z jesiotra i szczupaka, dania ze ślimaków i zapomnianych warzyw. Nie zabraknie prezentacji stosownych win, wódek i piw, a także dodatków takich jak sosy, musztardy, octy. Swoim doświadczeniem podzielą się z uczestnikami specjaliści - słynni kucharze i krytycy kulinarni.

Niektóre wydarzenia Europejskiego Tygodnia Edukacji Gastronomicznej otwarte są dla szerokiej publiczności, ponieważ odbywają się w ramach 17. Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. To 2 z głównych imprez festiwalowych: Powrót jesiotra? Zapomniane bogactwo rzek i Ryby, post i dawna dietetyka. Zapomniane tradycje kulinarne (na obie imprezy obowiązują wejściówki).


opublikowano: 2017-04-24
Komentarze
Polityka Prywatności